Dat is architectuur pdf

I got bored with the boxes. Postmoderne architectuur kenmerkt dat is architectuur pdf dan ook door vrije vormen, fantasievolle detailleringen en verwijzingen naar het verleden.

Het postmodernisme is sinds de jaren 80 sterk in opkomst en neemt in de hedendaagse architectuur een belangrijke plaats in. Deze architectuur werd door de critici graag weggezet als saai en kaal. Modernisten braken bewust met de tradities van de bouwkunst, zij wilden uit het niets een nieuwe architectuur creëren. De postmodernisten willen de continuïteit juist oppakken en haken dan ook nadrukkelijk aan bij bouwstijlen uit het verleden. Postmoderne architecten laten zich graag door historische bouwstijlen inspireren. Zo worden oude vormen als zuilen, natuurstenen ornamenten, daklijsten en rondbogen veelvuldig toegepast.

Vaak wordt hierbij ook gekeken naar de architectuur in de omgeving van het gebouw. Ook in de kleurstelling wordt de traditie gevolgd: niet langer grauw beton of blauw glas, maar rode baksteen, Zaans groen of typisch pleisterwerk. De gebouwen van dit laatste complex hebben piramide-, bolvormige of trapvormige daken. Hier lijkt sprake te zijn van “function follows form”. Postmodernistische ontwerpen hebben vrije tot zeer vrije vormen, speelse en geavanceerde technologische oplossingen. Postmoderne gebouwen zijn niet alleen functioneel, ze moeten ook mooi zijn. Postmoderne architecten proberen de toeschouwer te verrassen met bijzondere vormen of grijpen juist terug op traditionele schoonheidsidealen als symmetrie.

Soms worden hilarische effecten toegepast, waarbij de architect zichzelf “op de hak neemt”. Het postmodernisme is een tegenbeweging. Het is dan ook niet verrassend dat er uit de modernistische en functionalistische hoek veel kritiek op postmoderne ontwerpen is gekomen. Vooral het toepassen van klassieke ornamenten werd en wordt door veel architectuurliefhebbers veroordeeld. Ook de vrije vormen kunnen, zeker in hun extreme vormen, niet ieders goedkeuring wegdragen. De indruk bestaat dat postmodernistische gebouwen niet zonder een zekere dosis humor naar waarde geschat kunnen worden. Postmodernistische ontwerpen zijn volgens critici vaak meer een “statement”, een “grap”, dan een gebouw voor de eeuwigheid.

Tegenover de critici staan natuurlijk ook liefhebbers van postmoderne architectuur. De traditionele uitstraling van postmoderne gebouwen lijkt aan te slaan bij het grote publiek, dat zich graag met de “ouderwetse” bouwstijlen identificeert. Voor nieuwe projecten in historische binnensteden is het postmodernisme een gewilde stijl, omdat de architectuur aansluiting zoekt bij wat er al staat. In België wordt het postmodernisme veelal toegepast bij inbreiding in oude stadscentra of uitbreidingen van historische gebouwen.

Dit gebouw valt op door zowel de uitbundige decoratie en de vrije vormen. Postmodernistische woningbouw is in opkomst. Voor deze uitspraak is sinds 09 november 2017 een bronvermelding gewenst. Registreer u vooral en meld u aan. Dit is echter niet vereist. Een lijst met recente wijzigingen in deze wiki. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 10 nov 2017 om 00:50.

Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Ze kan dan worden omschreven als de balans tussen deze drie elementen, waarbij geen van drieën dus overheersend is ten opzichte van de andere twee. Iedere periode en plaats heeft bepaalde stijlkenmerken. Registreer u vooral en meld u aan. Dit is echter niet vereist.

Een lijst met recente wijzigingen in deze wiki. Deze pagina is voor het laatst bewerkt op 27 feb 2018 om 14:08. I got bored with the boxes. Postmoderne architectuur kenmerkt zich dan ook door vrije vormen, fantasievolle detailleringen en verwijzingen naar het verleden.

Het postmodernisme is sinds de jaren 80 sterk in opkomst en neemt in de hedendaagse architectuur een belangrijke plaats in. Deze architectuur werd door de critici graag weggezet als saai en kaal. Modernisten braken bewust met de tradities van de bouwkunst, zij wilden uit het niets een nieuwe architectuur creëren. De postmodernisten willen de continuïteit juist oppakken en haken dan ook nadrukkelijk aan bij bouwstijlen uit het verleden.